10 redenen waarom je de training over taal- en interactievaardigheden ‘Oog voor Interactie’ moet volgen

training-taal-interactievaardigheden-oog-voor-interactie-JBExpertise10 redenen waarom je de training over taal- en interactievaardigheden ‘Oog voor Interactie’ moet volgen

Je ‘moet’ natuurlijk niets, maar laat mij je nu vertellen waarom het zo wijs zou zijn als je meedoet met de training Oog voor Interactie.

Reden 1: De training gaat over taal- en interactievaardigheden met kinderen, de basis van jouw werk als pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Jij zet jezelf in als instrument en jij brengt de ontwikkeling van kinderen verder. Zie je hoe belangrijk jij bent? En hoe belangrijk het dus is om te werken aan jouw deskundigheid als pm’er?

Reden 2: Je kan leren van je collega’s. Ik geloof altijd in de kracht van samen leren. Ik ga ervan uit dat je veel leert van mij als trainer, maar ik ben van mening dat je ook veel leert van jouw collega’s. Dus wat let je om te leren van je collega’s die misschien een ietwat andere visie hebben op opvoeden van kinderen? Of die jou tips en tricks vertellen waar je veel aan hebt in de praktijk?

Reden 3: Ik mag het eigenlijk niet zeggen en het is niet Nederlands om dit te doen, maar ik doe het toch! Er staat een leuke trainer voor de groep. Oké, ik wil ook mijn leerresultaten behalen aan het einde van de bijeenkomst, maar wat ik bovenal belangrijk vind is dat jij je lekker voelt in de groep. Dat je je niet bezwaard voelt om misschien in jouw ogen een ‘gekke’ vraag te stellen, maar dat je volledig op je gemak voelt om dit wel te doen om te ervaren dat het helemaal niet zo’n ‘gekke’ vraag was. En…humor is ook belangrijk. De opvoeding van kinderen is ‘serious business’, maar zou je ze af en toe ook niet achter het behang willen plakken? Juist, dat bedoel ik.

Reden 4: We gebruiken video-opnamen om jezelf terug te zien op beeld. En weet je wat dit weer is? De enige effectief bewezen methode om te leren en gedragsverandering te zien, is door het gebruik van video. Ik kan je mooie filmpjes laten zien van mensen uit de kinderopvang die het ‘juiste’ gedrag voor doen in beeld, maar als je jezelf terugziet op beeld dan kan je er niet omheen. Jij bent diegene die het gedrag laat zien. En ja, dat is best confronterend. Maar sta je er voor open om een nog betere professioneel opvoeder te worden dan dat je nu al bent? Volg dan de training Oog voor Interactie!

Reden 5: Je krijgt een geweldig leuk boek dat makkelijk leesbaar is. De deelnemers die jou zijn voorgegaan vinden het boek een waardevolle aanvulling. Er zit een code in het boek dat je kan gebruiken om het boek tevens digitaal op je tablet of e-reader te downloaden. Een mooie bijkomstigheid!

Reden 6: Je leert feedback geven aan collega’s. Aan het begin van iedere bijeenkomst ga je samen met een collega kijken naar jouw opgenomen beeldfragment. Je gaat niet jouw beeldfragment terugkijken in de hele groep, maar in een veilige sfeer samen met je collega. Je krijgt, alleen als jij dit wilt, feedback op je handelen in beeld. Je hebt de regie dus zelf in handen.

Reden 7: Je krijgt halverwege het traject een individueel coachingsgesprek. Ik ga samen met jou kijken naar het beeld dat jij van tevoren geanalyseerd hebt. Ik ben gecertificeerd video-interactie begeleider en ik zie met mijn ogen weer hele andere dingen gebeuren in beeld. Ik kijk naar wat je goed doet. Wij kijken samen naar wat de kinderen doen in beeld en genieten samen van de interactie die jij hebt met een kind of kinderen. Hoe leuk is dat?

Reden 8: Je krijgt een mooi certificaat van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Een extra certificaat waarmee jij aantoont dat je jouw deskundigheid vergroot hebt.

Reden 9: Je krijgt nog meer werkplezier. Aan het einde van de training bij de evaluatie heb ik vaak te horen gekregen ‘Joyce, ik merk dat ik meer en bewuster kijk naar de kinderen op mijn groep en dat ik zoveel meer geniet van mijn werk’. Deelnemers hadden zin om het geleerde meteen de volgende dag in de praktijk te brengen om te kijken of het werkt.

Reden 10: Ik wil allereerst jou een compliment geven dat je het tot hier nog allemaal hebt gelezen en geïnteresseerd bent gebleven. Deze reden is voor mij wel het belangrijkste. Ik denk daarom ook dat ik doe wat ik doe. Jij wilt toch ook van kinderen leuke volwassenen maken? Jij wilt ze toch ook in laten zien dat ze de moeite waard zijn, dat ze mogen zijn wie ze zijn, dat ze uniek mogen zijn? Ieder kind heeft zijn eigen tempo en ieder kind is uniek. Het valt of staat met jouw begeleiding. In de eerste jonge levensjaren wordt de blauwdruk gelegd voor de rest van hun leven. De training Oog voor Interactie heeft daarmee een veel grotere investering, zelfs een maatschappelijk doel. We maken de wereld samen een stukje mooier. Daar wil je toch ook onderdeel van zijn?

 

 

 

Leuk artikel? Deel het!

Wil je op de hoogte blijven?