Vliegen met een peuter: deze tips gaan je helpen.

Vliegen met een peuter tips
Op de vlieghaven: zoveel indrukken!

Vliegen met een peuter: dan kun je zeker wat tips gebruiken! Ik ben een aantal weken geleden met een ondernemende peuter van bijna 2 jaar oud in totaal 9,5 uur gevlogen naar Curaçao. Ik moet eerlijk bekennen, ik zag best op tegen zo’n lange vlucht.


Tegelijkertijd het beeld van wuivende palmbomen, de zon op mijn huid, mijn zoontje spelend met zijn vriendjes op het strand (mijn vrienden waren daar ook)…dat einddoel had ik vastgezet in mijn gedachten. Aankomen op de eindbestemming zou gebeuren, hoe dan ook. Na het twee keer moeten uitstellen van de reis vanwege corona, zou dit dan echt drie keer is scheepsrecht zijn. Bon Bini Curaçao!

Wat ik het meest spannend vond van tevoren? Ik heb een ondernemende peuter en ik was bang voor een heftige driftbui. Zo één waarbij medepassagiers geïrriteerd kijken én een bui die enorm lang aanhoudt.

Als mijn zoontje een driftbui krijgt (hallo peuterdrift!), dan mogen zijn emoties er zijn. Ik accepteer het en erken zijn gevoel. Dit betekent overigens niet dat ik slaan e.d. goedkeur als hij dat doet. Maar de boosheid of het verdriet mag er zijn. Net zoals vreugde er mag zijn. Het werkt bij hem om zijn gevoel te erkennen. Het helpt om tegen hem te zeggen “Je had graag naar de speeltuin gegaan. Je vindt de speeltuin enorm leuk. Dan snap ik dat het niet leuk is om te horen dat we niet gaan”. Dat verandert niets aan de situatie, want we gaan niet naar de speeltuin. Maar wat hij voelt mag en kan. Regelmatig laat hij een diepe zucht horen en wordt hij hoorbaar kalmer en is het goed. En soms ook niet, dan pruttelt hij na of werkt er even helemaal niets.

Terug naar het vliegtuig. Ik had bedacht om voor de passagiers om ons heen een reep chocolade te kopen met een klein kaartje met daarop geschreven: “We vliegen voor het eerst met onze peuter. Wordt het teveel? Hier is chocolade!”.

Maar door de drukte was ik dit geheel vergeten. Ik had een dag voor vertrek nog snel twee pakken stroopwafels gekocht. Op de ochtend van vertrek wilde ik die in mijn rugzak stoppen, maar dat paste echt niet meer. Dat is het dus ook vliegen met een kind: je moet zoveel meenemen! Ik heb de stroopwafels achter gelaten.

Hier komt de eerste tip. Als je budget toereikend is en je kan een ‘Comfort stoel’ boeken, dan zou ik dat zeker doen. Wij vlogen met KLM. Het is een klasse hoger dan Economy class waarbij je iets meer beenruimte hebt. Op de terugvlucht waren er geen comfort stoelen meer te boeken. Wij vonden de extra beenruimte fijn. Op de heenreis hadden wij een dagvlucht en het lukte mij om even op de grond te zitten waardoor mijn zoontje plat kon liggen op twee stoelen. Aangezien mijn zoontje nog geen 2 jaar oud was, was het ticket nog gratis. Het nadeel is dat de gehele vlucht je kind op je schoot moet zitten. Wij waren ontzettend blij: de derde stoel was niet bezet waardoor hij kon zitten. Dat scheelde een hoop en had hij ook wat meer ruimte om zich te bewegen.
Een vriendin gaf nog de tip dat je een opblaasbaar vliegtuigbedje kan kopen waardoor je de stoel kan verlengen en je peuter (als het een eigen stoel heeft) ook plat kan liggen als het in slaap valt.

Hieronder nog meer tips:

#1 We hebben voor de vlucht een tablet aangeschaft. Dat was enorm fijn! De tablet heb ik echt als laatste middel gegeven op de vlucht als ik merkte dat mijn zoontje afleiding nodig had. De beeldschermtijden hebben we compleet doorbroken. Haha!

#2 Bij YouTube kun je een proefperiode Youtube Premium nemen. Hierdoor kun je offline de favoriete filmpjes downloaden om te bekijken wanneer je maar wilt. Aangezien je geen toegang hebt tot wifi in het vliegtuig. Ik ging voor de 1 uur durende Bumba show. Bumba saved our trip! 😉 Er zijn trouwens ook hele leuke apps voor peuters die ook offline te gebruiken zijn.

#3 Een koptelefoon om aan te sluiten op de tablet. Het merk POGS heeft een koptelefoon speciaal voor kinderen. Een aanrader! Draadloos, dan zit je niet te knoeien met het snoertje, sterk en het geluid is beperkt tot een bepaalde dB om het gehoor van je kind te beschermen.

#4 Cadeautjes inpakken. Mijn zoontje kreeg om de 1-2 uur een kleine cadeautje. Je kind is dan weer even bezig met iets nieuws. Fidgets Toys zijn een goede tip om te kopen (zie foto). Bumba met magic stiften zijn een aanrader. Dat zijn knoeivrije stiften. Raamstickers (steeds weer erop plakken en weghalen) en boeken met flapjes of grote platen waren ook een hit. Ik had het kijk- en zoekboek ‘Op de boerderij’ meegenomen en daar kun je samen lang naar kijken en steeds weer wat ontdekken.
#5 Snacks, snacks en snacks waar ze lang mee bezig zijn. Rozijntjes bijvoorbeeld. Ik had ook gekookte pasta meegenomen als het eten in het vliegtuig zou tegenvallen.

#6 Een speenkoord! Scheelt een hoop omlaag bukken naar de speen.

#7 Eigen slaapzak mee en het ritueel wat je thuis doet in grote lijnen ook in het vliegtuig doen.

#8 Neusspray mee voor de oren. Verder hebben wij een fles meegenomen met appelsap (aangelengd met water) of melk erin voor tijdens het stijgen en landen. Belangrijk is om de fles nog niet te laten zien als je nog lang moet taxiën. Timing is key! Daardoor had mijn zoontje geen last van zijn oren. Een speen geven of iets te eten waar een kind goed op moet kauwen kan ook helpen.

#9 Een tip van een volger die ik je niet wil onthouden. Ik heb deze tip zelf niet uitgeprobeerd omdat ik deze tip na mijn vakantie kreeg. Twee watjes doordrenkt in heet water en ieder watje in een bekertje doen. De bekertjes zet je over de oren bij het opstijgen. Klinkt raar, maar ik zie het ook staan als tip bij ‘Oma weet raad’ en het schijnt te helpen.

#10 Voorbereiding is het halve werk. Voordat we gingen vliegen las ik boekjes over vliegen. Dit voorbereiden was ook nog eens ontzettend leuk om te doen! (zie foto). Het boekje nam ik mee om voor te lezen op de luchthaven en in het vliegtuig.

#11 Speen en knuffel achterhouden voor echt de moeilijke momenten.

#12 Meebewegen met je peuter. En dit moet bij je passen. Wil nog een filmpje kijken? Ga je gang. Wil je nog een snack? Ga je gang. Wil je nu slapen en ben je echt moe? Ga je gang.

#13 Jouw kalmte ‘leen’ je uit. Dit betekent hoe meer ontspannen jij bent als ouder, hoe meer ontspannen je kind is. Dit heeft alles te maken met spiegelneuronen. Als je kind voelt dat jij gespannen bent dan zal hij of zij dit overnemen. Mijn zoontje moest bij het opstijgen en landen op schoot zitten. Ik lette bewust op mijn ademhaling en zorgde ervoor dat ik de ontspannen was.

Mijn zoontje had drie keer tijdens de vlucht een moment dat hij hard begon te huilen. Door de ogen van je kind gekeken is het vliegen ook een indrukwekkende gebeurtenis. Ik kijk zelfs nog naar buiten om te zien of de motor er niet afvalt ;). Op dat moment hielp het om hem even uit de situatie te halen, op te pakken en een rondje te lopen.

Vooral de houding ‘het is zoals het is’ heeft mij geholpen door dit soort momenten heen te komen. Ik was bang in het begin om te veel bezig te zijn met andere passagiers en dat kon dit goed naast mij neerleggen. En laten we eerlijk zijn: wuivende palmbomen in het vooruitzicht maken alles goed!

Heb jij nog tips? Laat het mij weten, dan vul ik het blog aan voor ouders en andere opvoeders die voor het eerst vliegen met hun kroost! Een goede reis toegewenst!

Vliegen met een peuter tips
Informatie en uitleg geven aan een peuter is key!
Vliegen met een peuter tips
Fidgets toys, een hype. En handig voor in het vliegtuig om de tijd door te komen!

Leuk artikel? Deel het!

Posted in

Wil je op de hoogte blijven?