Wat als we in de opvoeding van onze kinderen onze stem wat vaker kwijtraken?

De mensen die mij volgen op social media weten dat ik zaterdag 14 november 2020 een Masterclass ‘Omgaan met weerstand’ organiseer. Dit doe ik samen met mijn gewaardeerde lieve collega Eefje. Eefje is gedragsdeskundige en trainacteur. Wij werken al heel wat jaren samen. Je kent zo’n collega wel, waarmee je een magische klik hebt en je elkaar aanvult en inspireert. 

Eefje heeft de griep. En ondanks dat ze zich steeds beter voelt is haar stem volledig verdwenen! Nu is volgens sommige onderzoeken 93% van onze communicatie non-verbaal … 😉 Toch is een gedragsdeskundige die niet kan praten wat lastig in een masterclass. 

Eefje inspireert mij tot het schrijven van dit stuk. 

Wat als we in de opvoeding van onze kinderen onze stem zouden kwijtraken? Natuurlijk bedoel ik dat niet letterlijk, maar in figuurlijke zin. Wat als we geen woorden konden gebruiken als een kind een boze of verdrietige bui heeft?

Ons brein heeft tegenwoordig enorm veel prikkels te verwerken en we zijn gewend geraakt op vele prikkels te reageren. In de opvoeding zijn we geneigd om verbale oplossingen aan te reiken aan kinderen. Als je alleen non-verbaal (met lichaamstaal) zou kunnen reageren tijdens een boze of verdrietige bui van je kind, hoe zou dit er dan uit zien? En hoe zou dat voor jou voelen? En voor een kind?

Als we nu echt eens goed leren luisteren naar een kind dan is dat ook een teken van acceptatie. Je betrokkenheid komt tot uiting in je houding en je mimiek. Door goed te luisteren en jouw gedachten te parkeren geef je het kind de ruimte om tot een eigen inzicht te komen. 

Als we nu echt eens goed leren luisteren naar een kind dan is dat ook een teken van acceptatie.

De goede luisteraar De slechte luisteraar
Wil zo goed mogelijk begrijpen wat de ander zegt, voelt, denkt…Wil weten hoe het verhaal van de ander past in de eigen gedachtegang
Laat rustig uitpraten en geeft ruimte voor denkpauzenOnderbreekt en springt in 
Luistert naar ideeën en gevoelens, stelt oordelen uitIs gericht op vorm, luistert naar uitspraken en vormt voortdurend oordelen 

Als we nabij zijn en met een vriendelijke open en warme houding een kind helpen om weer rustig te worden. Zonder te praten, zonder even iets te zeggen. 

Ik nodig je uit om deze week (nog) beter te luisteren naar de kinderen om je heen. Hoe zou dat voor jou en je omgeving zijn?

Het online event wordt twee weken verplaatst naar zaterdag 28 november van 9.30-11.30 uur. Dan gaan we samen met het waardevolle acteerwerk van Eefje aan de slag met omgaan met weerstand bij kinderen. Via Zoom, online.  De actie van 50% korting (JB Expertise bestaat dit jaar 10 jaar) op een kaartje wordt gewoon verlengd.

Klik hier om je ticket te scoren👇🏼  

Leuk artikel? Deel het!

Posted in

Wil je op de hoogte blijven?